فناوریهای ابری، تحول عظیمی در سازمانها ایجاد کردند. امروزه کمپانیهای قدرتمندی نظیر گوگل، مایکروسافت، نتفلیکس، آمازون و… از ابر هیبریدی در ارائهی خدمات خود استفاده میکنند. راهحلهای ابر هیبریدی شما را قادر میسازد تا بارهای کاری را بین محیطهای ابری گوناگون جابهجا و مدیریت کنید. این کار سبب میشود تا تنظیمات کاربردیتری را بر اساس نیازهای تجاری خاص خود ایجاد کنید. بسیاری از شرکتها برای صرفهجویی در هزینهها، کاهش ریسک و گسترش تواناییهای موجود خود از پلتفرمهای ابری ترکیبی استفاده میکنند.
در این مقاله به بررسی مفهوم ابر هیبریدی، نحوهی کار، مزایا، معایب و موارد مرتبط با آن میپردازیم.
ابر هیبریدی چیست؟
ابر هیبریدی (Hybrid Cloud) یا همان ابر ترکیبی یک محیط محاسباتی ترکیبی است که در آن برنامهها بهوسیلهی محاسبات، ذخیرهسازی و سرویسها بایکدیگر ادغام و در محیطهای گوناگون اجرا میشوند. درواقع ابر ترکیبی در یک محیط محاسباتی، یک مرکز داده در محل (ابر خصوصی) را با یک ابر عمومی ترکیب میکند؛ سپس اجازه میدهد تا دادهها و برنامههای کاربردی بین آنها به اشتراک گذاشته شوند.
برای داشتن یک ابر هیبریدی باید محیطهای ابری مختلف به طور کامل با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و اساسا به عنوان یک زیرساخت ترکیبی عملکنند. Hybrid Cloud دو یا چند نوع از فضاهای ابری را با هم ترکیب میکند که معمولا همهی آنها شامل حداقل یک ابر عمومی هستند.
راهحلهای ابری هیبریدی نیز شامل برنامهها یا اجزای آنها مانند محاسبات، شبکه و ذخیرهسازی هستند که در میان ابرهای عمومی و خصوصی مستقر میشوند.
ابر ترکیبی چگونه کار می کند؟
ابرهای هیبریدی با ادغام منابع و خدمات از ۲ یا چند محیط محاسباتی مجزا کار میکنند. معماریهای Hybrid Cloud نیاز به یکپارچهسازی و هماهنگی دارند. با این کار میتوانند اطلاعات را به سرعت به اشتراک گذاشته، جابهجا و همگامسازی کنند. نحوه استقرار ابر ترکیبی برای عملکرد صحیح بسیار مهم است. معمولا اتصال بین محیطها با استفاده از یک شبکه محلی (LAN)، شبکه گسترده (WAN)، شبکه خصوصی مجازی (VPN) و رابطهای برنامهنویسی کاربردی (API) برقرار میشوند.
مشابه دیگر معماریهای رایانش ابری، پلتفرمهای ابری ترکیبی از مجازیسازی، کانتینرسازی، فناوریهای شبکه و ذخیرهسازی تعریفشده نرمافزاری برای جداسازی و جمعآوری منابع استفاده میکنند. نرمافزار مدیریت اختصاصی نیز به سازمانها این امکان را میدهند که منابع را بر اساس تقاضا به محیطهای مختلف تخصیص و ارائه دهند.
ابر ترکیبی تا حدودی شبیه خودروهای هیبریدی عمل میکند. خودروهای هیبریدی دو فناوری کاملا متمایز را با هم ترکیب میکنند: نیروی الکتریکی و موتوری که بنزین میسوزاند. هر کدام از این فناوریها به روشی متفاوت عمل میکنند و هر یک مزایا و معایبی دارند. بااین حال هنگامیکه این دو بهطور موثر با هم ادغام میشوند،نتیجه ماشینی است که از اکثر خودروهای بنزینی کارآمدتر و از خودروهای برقی قدرتمندتر است. به طور مشابه، ابرهای ترکیبی نیز مزایای انواع مختلف محیطهای ابری را برای کارآیی و عملکرد بیشتر ترکیب میکنند.
نحوه راه اندازی یک ابر هیبریدی چگونه است؟
حجم کاری، زیرساختها و فرآیندهای هر شرکت منحصربهفرد است. بنابراین استراتژی ابر ترکیبی شما در نهایت پیرامون الزامات کسبوکارتان تعریف میشود و آن چه برای یک سازمان کار میکند ممکن است برای شما کارساز نباشد. اما به طور کلی برای ایجاد استراتژی ابر هیبریدی خود باید مراحل زیر را طی کنید.
تعریف بیانیه چشمانداز
در قدم اول یک بیانیه چشمانداز ایجاد کنید که رویکرد و محیط فعلی شما را ارزیابی میکند. این کار به شما کمک میکند تا بهینهسازی آنچه را که میخواهید، مشخص کنید. همچنین نحوه استقرار Hybrid Cloud برای رسیدن به اهداف موردنظر خود را تعریف کنید.
ارزیابی حجم کاری
حجم کاری که در هر محیط اجرا و یا به آن منتقل میشود را تعیین کنید. محلی که بارهای کاری در آن اجرا میشود، تاثیر زیادی بر موفقیت استراتژی ابر هیبریدی شما دارد. قراردادن حجم کاری در مکان مناسب میتواند آن را موثرتر و کارآمدتر کند درحالی که اشتباه در انتخاب آن سبب پیچیدگی استقرار شما میشود.
شناسایی الگوها
پس از اولویتبندی بار کاری خود میتوانید به ارزیابی الگوهای معماری مطابق با نیازهایتان بپردازید. اگرچه حجم کاری شما منحصربهفرد است اما الگوهای معماری ترکیبی رایجی وجود دارد که میتوان از آنها برای بهترین نحوه استفاده از محیط استفاده کرد.
انتخاب فناوری و توپولوژی شبکه
پس از انتخاب الگوهای معماری متناسب با حجم کاری باید توپولوژی مناسب برای کسبوکار خود را انتخاب کنید. یعنی شما باید تصمیم بگیرید کدام توپولوژیها و فناوریهای شبکه این امکان را میدهند که محیطهای خود رابه شیوهای امن و قابل اعتماد بههم متصلکنید.
نمونه ای از استراتژی ابر ترکیبی چیست؟
استراتژی ابر ترکیبی زمانی است که سازمانها از چندین نوع ابر در یک محیط استفاده میکنند. رایجترین مثال Hybrid Cloud، استفاده از ابر عمومی با سرویسهای ابری خصوصی و زیرساختهای داخلی است. همچنین یک ابر ترکیبی میتواند یک ابر عمومی را با یک چند ابری ادغام کند.
آیا ابر ترکیبی همان چند ابری است؟
درحالی که این اصطلاحات اغلب به جای یکدیگر استفاده میشوند اما در واقع یکسان نیستند. ابر ترکیبی یک ابر عمومی را با نوع دیگری از محیط ادغام میکند در صورتی که در استقرار چند ابری از چند ابر عمومی بهره میگیرند. به طور کلی در رویکرد چند ابری از خدمات بیش از یک ابر عمومی، صرفنظر از این که در کجا میزبانی میشوند، استفاده میشود؛ اما ابر هیبریدی دارای ابرهای عمومی و خصوصی بههم پیوسته مختلفی است که باهم کارکرده و دادههاو فرآیندها را برای انجام یک کار بهاشتراک میگذارند.
یک رویکرد ابر ترکیبی میتواند چند ابری درنظر گرفته شود اگر شامل منابع یک ابر خصوصی و حداقل ۲ ارائهدهنده خدمات ابر عمومی باشد. به عبارت دیگر راهاندازی چند ابری شامل پیادهسازی Hybrid Cloud است اما یک ابر هیبریدی بهطور خودکار چند ابری نیست.
برای فهم بیشتر این مسئله میتوان ابر هیبریدی را ترکیبی از سیب و پرتقال فرضکرد درحالیکه استقرار چندابری شبیه ادغام انواع مختلفی از سیب است.
مزایای استفاده از ابر ترکیبی چیست؟
در ادامه به چندین یک از مهمترین مزایای استفاده از ابر هیبریدی میپردازیم.
بهبود عملکرد و کاهش تاخیر
بکارگیری راهحلهای ابر ترکیبی برای برنامههای توزیعشده در مکانهای دور به بهبود عملکرد و کاهش تاخیر کمک میکند. برای برنامههایی که نیاز به تاخیر کم دارند، محاسبات ترکیبی نزدیک به کاربران نهایی انجام میشود و این کار سبب افزایش رضایت نیز خواهدشد.
افزایش انعطاف پذیری
استفاده از استراتژیهای ابر هیبریدی به انعطافپذیری و ایجاد بهترین محیط کاری برای انجام امور کمک میکند. به عنوان مثال با ساخت کانتینرهای ابری میتوان برنامههای قابل حمل ایجاد کرد و به راحتی بین ابرهای عمومی و خصوصی حرکت کرد.
توسعه و نوآوری سریعتر
مدلهای ابری ترکیبی، دسترسی به جدیدترین تکنولوژیها مانند هوش مصنوعی و یادگیری ماشین را بدون نیاز به گسترش یا جایگزینی زیرساختهای موجود فراهم میکنند. این کار سبب به حداکثر رساندن منابع، افزایش بهرهوری و سرعت بخشیدن به توسعه و تحول برنامهها میشود.
بیشتر بخوانید: شرکت های موفق در بکارگیری هوش مصنوعی و نحوه استفاده از آن در ۱۰ کمپانی معروف
امکان پشتیبان گیری برای جلوگیری از خرابی
اگر برای یکی از ابرها مشکلی بهوجود آید و یا خراب شود،شرکت میتواند از ابر دیگری برای پشتیبانگیری استفاده و از وقفه در سرویس جلوگیریکند.
صرفه جویی در هزینه ها
معمولا بکارگیری و نگهداری از یک مرکز داده داخلی مانند ابر خصوصی هزینهی زیادی دارد. بنابراین با استفاده از فناوری ابر هیبریدی و انتقال برخی عملیات به یک ابر عمومی با زیرساختهای کمتر، در هزینههای سازمان صرفهجویی میشود.
افزایش قدرت محاسباتی
با افزودن یک ارائهدهنده ابر عمومی به زیرساختهای موجود میتوان ظرفیت محاسباتی را بدون افزایش هزینههای مرکز داده افزایش داد. بدین معنا که یک سازمان میتواند بیشتر فرآیندهای خود را در یک ابر خصوصی اجرا و سپس از ابر عمومی برای افزایش قدرت محاسباتی استفادهکند.
برای مثال زمانی که کاربران بسیار زیادی در یک روز خاص به یک سایت فروشگاهی مراجعه میکنند، حجم کاری به یک ابر بزرگتر منتقل میشود.
امکان نگهداری داده های حساس در محل
برخی از سازمانها دادههای حساس مانند شماره کارت بانکی، اطلاعات پزشکی، دادههای مالی و… را نگهداری و مدیریت میکنند؛ بنابراین نگهداری چنین دادههایی در محل با استفاده از ابر هیبریدی، امنیت بیشتری را فراهم میکند. در استقرار ابر ترکیبی یک شرکت میتواند دادههای مهم را در یک ابرخصوصی امن نگه دارد و از ابرهای عمومی برای اجرای سایر برنامهها استفادهکند.
معایب ابر هیبریدی چیست؟
درحالی که استقرار ابر هیبریدی مزایای بسیاری را برای کسبوکارها دارد، معایب و چالشهایی نیز خواهد داشت که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
- هزینههای نسبتا بالا برای فراهم کردن سختافزارها، نرمافزارها و زیرساختهای داخلی
- داشتن دانش و تخصص فنی لازم برای پیادهسازی ابر ترکیبی و نحوه کار و استفاده از آن
- پیچیدگیهای استقرار و مدیریت محیطهای ابری هیبریدی
- عدم حفظ کامل حریم خصوصی دادهها در ابرهای عمومی و ابرهای خصوصی میزبانی شده
- احتمال ایجاد مشکلاتی در اعتبارسنجی هویت کاربران در چندین ابر (کنترل دسترسی)
- نیاز همیشگی به اینترنت پایدار و باکیفیت
درنهایت باید بسنجید که آیا میتوانید از چالشها و مشکلات ابر هیبریدی عبور کنید؟ آیا مزایای ابر ترکیبی با اولویتها، سرمایه و تواناییهای تیمشما مطابقت دارد؟ همچنین از آنجایی که فناوری ابر هیبریدی تا حد زیادی جدید و مدرن است، خواندن مقالهی استراتژی پذیرش فناوری چیست؟ را به شما توصیه میکنیم.
ابرهای هیبریدی چه کاربردی دارند؟
رویکرد ابر ترکیبی یکی از رایجترین راهاندازیهای زیرساخت امروزی است و کاربردهای مختلفی دارد. مهاجرتهای ابری اغلب به طور طبیعی منجر به پیادهسازی Hybrid Cloud میشود؛ چرا که معمولا شرکتها باید برنامهها و دادهها را به آرامی و به صورت استراتژیک انتقال دهند. یک سازمان ممکن است از ابر خصوصی برای برخی خدمات و از ابر عمومی برای خدمات دیگر و یا بهعنوان پشتیبان برای ابر خصوصی استفادهکند.
مدلهای ترکیبی به سازمانها اجازه میدهند تا محیطها را باهم ترکیب کرده، مطابقت دهند و بهترین روش را برای دادهها و برنامههای خاص انتخاب کنند. در واقع محیطهای ابری هیبریدی به شما این امکان را میدهند تا از سرویسهای محلی استفاده کنید؛ در عین حال هم از گزینههای انعطافپذیر برای ذخیره و دسترسی به دادهها و برنامههای ارائهشده توسط ارائهدهندگان ابر عمومی مانند Google Cloud بهره ببرید.