Search
Close this search box.

بازاریابی چریکی چیست و چه اهمیتی در کسب و کارها دارد؟

بازاریابی چریکی چیست

لیست مطالب

اگر به دنبال روشی کم‌ هزینه و جالب برای تبلیغ کسب و کار و معرفی برند خود  می‌گردید، بازاریابی چریکی بهترین گزینه است. احتمالا تا به حال نام بازاریابی گوریلی و یا همان چریکی به گوشتان خورده و کنجکاو شدید تا در مورد چیستی و اهمیت آن، اطلاعاتی به‌دست آورید. اساس این استراتژی، استفاده از روش‌های غیر متعارف و خلاقانه برای رسیدن به اهداف مهم از جمله معرفی برند، جذب مشتری و تاثیرگذاری  بر روی آن‌ها است.

در این مطلب قرار است به طور مفصل به معرفی بازاریابی چریکی، انواع، مزایا و معایب و مسائلی مشابه با آن بپردازیم، پس تا پایان ما را همراهی کنید.

 

بازاریابی چریکی چیست؟

بازاریابی چریکی یا همان بازاریابی پارتیزانی که به Guerrilla Marketing (گوریل مارکتینگ) نیز معروف است، رویکردی خلاقانه و گاها عجیب دارد که هدف اصلی آن تاثیرگذاشتن آنی بر مخاطبان و جذب آن‌ها است. نام این استراتژی از جنگ‌های چریکی که دارای حملات کوچک و غافلگیرکننده است، گرفته‌شده و با حداقل هزینه، سعی بر غافل‌گیری مخاطب و اثرگذاری بالا در ذهن افراد دارد.

بازاریابی گوریلی با یک ایده متفاوت و هیجان‌انگیز شروع می‎‌شود و مانند سایر شیوه‌های مارکتینگ، خسته‌کننده و تکراری نیست. به همین علت توجه بسیاری از افراد را جلب و آن‌ها را با نام برند آشنا و به استفاده از محصولات و خدمات موردنظر، تشویق می‌کند.

عملکرد این نوع مارکتینگ به بازاریابی ویروسی شباهت دارد و اگر به درستی طراحی و اجرا شود، مشتریان زیادی را برای شما به همراه می‌آورد.

اکنون چهار مثال از بازاریابی پارتیزانی برای درک بهتر عملکرد این نوع مارکتینگ برای شما بیان می‌کنیم.

برند فست‌فود مک دونالد

کمتر کسی است که نام برند مک دونالد و محصولات خوشمزه‌اش را نشنیده‌باشد. جالب است بدانید این برند نیز از گوریلا مارکتینگ برای تبلیغ سیب‌زمینی معروف خود استفاده کرده و از خطوط عابر پیاده برای تحقق ایده‌ی جالبش کمک گرفته‌است.

مک دونالد و بازاریابی گوریلی

بخشی از خط‌های سیاه و سفید عابر پیاده را با رنگ زرد به شکل سیب‌زمینی درآورده و آن‌ها را در جعبه مخصوص مک‌دونالد قرار داده‌است تا مردم را به خرید از محصولاتش، تشویق کند. این نیز یک نوع بازاریابی پارتیزانی خارجی یا بیرونی است.

کمپانی دستمال کاغذی Bounty

شرکت Bounty برای تبلیغ و پی‌بردن مردم به اهمیت دستمال کاغذی در زندگی، ایده جالبی را خلق کرد که با دیگر روش‌های تبلیغاتی موجود برای این محصول، متمایز و بسیار خلاقانه‌تر است. این کمپانی با طراحی نمادهایی بزرگ در معابر شهر که تصویری از یک بستنی در حال آب شدن و یا فنجان قهوه که در حال ریخته‌شدن است، اهمیت دستمال کاغذی را برای افراد، بیش از پیش روشن کرد. علاوه بر این، دیدن چنین اشیای بزرگ و جالبی در سطح شهر باعث جلب توجه و ماندگاری برند در ذهن افراد می‌شود.

این یک شیوه از بازاریابی چریکی بیرونی یا همان محیطی است که سبب معرفی برند و ایجاد تفاوت در بین هزاران شرکت تولیدکننده دستمال کاغذی می‌شود.

محصولات ضد کک حیوانات خانگی شرکت Frontline

کمپانی Frontline برای یادآوری و توجه به سلامت حیوانات خانگی و استفاده از محصولات ضد کک برای آن‌ها از یک پوستر بزرگ در طبقه همکف فروشگاه تجاری و شلوغ استفاده کرده‌است. به این صورت که شما از طبقات بالا، مردمی که در حال رفت‌وآمد هستند را شبیه مگس و حشره در اطراف سگ می‌بینید و بیشتر به اهمیت اسپری ضد کک برای حیوانات پی می‌برید.

نمونه بازاریابی چریکی

این یک نمونه از بازاریابی چریکی درونی است که در محیط داخل فروشگاه پیاده‌سازی شده‌است.

دوربین ضدآب Canon

برند کانن برای تبلیغ دوربین ضدآب خود از کف روشویی‌ها در مکان‌های عمومی نظیر فروشگاه، فرودگاه و… استفاده کرده‌است. ایده جالب این شرکت به این صورت بوده که تصویری از دوربین ضدآب را در روی سرپوش روشویی طراحی کرده است. این تبلیغ به افراد نشان‌می‌دهد که استفاده از دوربین‌های عکاسی Canon برای زیرآب و در موقعیت‌های سخت، عملکرد بسیار مناسبی دارد.

طراحان این ایده، تبلیغات خود را در مکان‌های سرپوشیده انجام دادند و از استراتژی چریکی درونی بهره گرفتند.

بازاریابی چریکی چه انواعی دارد؟

Guerrilla Marketing در انواع مختلفی انجام می‌شود که در ادامه به بیان آن‌ها می‌پردازیم.

بازاریابی چریکی خارجی

این نوع مارکتینگ به بازاریابی محیطی و بیرونی نیز معروف است. در این روش از اجسام، تصاویر، نمادها و… در معابر شهر و به طور کلی محیط بیرون استفاده می‌شود و توجه بیننده را به خود جلب می‌کند. همچنین ممکن است این شیوه از تبلیغات با اضافه‌کردن شیء و یا اجسامی به یک مجسمه و یا هر چیز دیگری در خیابان، همراه شود.

بازاریابی چریکی درونی

بازاریابی به این روش هم مشابه با گوریلا مارکتینگ خارجی صورت می‌گیرد با این تفاوت که تبلیغات در فضاهای سرپوشیده و بسته مانند مجتمع‌های تجاری، فرودگاه‌ها، دانشگاه‌ها و… انجام می‌شود.

بازاریابی چریکی رویداد کمینی

این مارکتینگ در رویدادهای بزرگ مانند کنسرت‌ها، استادیوم‌های فوتبال و… اتفاق می‌افتد و معمولا تبلیغات به وسیله خود مخاطبین و تماشاچیان انجام می‌گیرد. علت نامگذاری آن نیز به دلیل غافلگیری و عدم اجازه‌گرفتن از اسپانسر رویداد است.

بازاریابی چریکی تجربی

پارتیزان مارکتینگ از نوع تجربی، همه‌ی موارد بالا را شامل می‌شود اما تعامل برند با مردم در آن، از همه بیشتر است. به عبارت دیگر، افراد باید در تعامل نزدیک با محصولات و خدمات قرار بگیرند و یا حتی استفاده از آن را تجربه کنند تا یک احساس ماندگار و فراموش‌نشدنی در ذهن آن‌ها ثبت شود.

 

 گوریلا مارکتینگ برای چه کسب و کارهایی مفید است؟

گوریلا مارکتینگ بیشتر برای کسب و کارهای کوچک و ناشناخته مفید است و علت اصلی آن، کم‌ هزینه‌بودن و صرفه اقتصادی کمپین‌های بازاریابی چریکی است. اما همانطور که گفتیم بسیاری از کمپانی‌های بزرگ و معروف دنیا مانند نایک، مک‌دونالد، کوکاکولا و… نیز از روش‌های هیجان‌انگیز و تاثیرگذار این نوع مارکتینگ بهره می‌گیرند و به موفقیت‌های زیادی نیز دست یافتند.

کاربرد بازاریابی چریکی

بنابراین باید گفت که شما در هر زمینه‌ای و با هر سایز کسب و کاری، می‌توانید بیزینس خود را با استفاده ‌از ایده‌های خلاقانه و جدید چریکی تبلیغ کنید و نتایج بسیار مثبتی از آن بگیرید.

 

بازاریابی پارتیزانی چه مزایا و معایبی دارد؟

بازاریابی پارتیزانی نیز مانند سایر استراتژی‌های مارکتینگ، دارای مزایا و معایب مختلفی است که باید آن‌ها را بشناسید و سپس تصمیم بگیرید که آیا استفاده از گوریلا مارکتینگ برای کسب‌ و کار شما مناسب است یا خیر؟

مزایا

  • کم ‌هزینه و به‌صرفه بودن
  • عدم استفاده از روش‌های سنتی و تکراری بازاریابی و جذابیت بیشتر برای مخاطب
  • تاثیرگذاری زیاد و ماندگاری بر ذهن افراد در صورت موفقیت کمپین
  • معرفی برند و افزایش آگاهی از اهداف برند در مدت زمان کوتاه
  • ایجاد تعامل و مشارکت بیشتر با مخاطب
  • مناسب برای اهداف بازاریابی B2C (بیزینس به مشتری)
  • زمینه‌سازی برای ویروسی‌شدن تبلیغات در رسانه‌های اجتماعی

معایب

  • امکان شکست و تخریب برند در صورت خلاقانه‌نبودن و ضعیف‌بودن ایده
  • عدم پیش‌بینی موفقیت و یا شکست کمپین قبل از اجرایی‌شدن آن
  • محدودیت‌های قانونی و حقوقی در اجرای این نوع تبلیغات
  • امکان برداشت اشتباه و منفی مردم از پیام برند
  • امکان واکنش‌های تند و شدید توسط مخاطبین به این‌گونه تبلیغات

 

تفاوت بازاریابی چریکی با بازاریابی سنتی

اگر چه این دو مبحث کاملا جدا و متفاوتی هستند اما در برخی زمینه‌ها می‌توان آن‌ها را با هم مقایسه کرد.

  • بودجه کم برای تبلیغات چریکی در مقابل هزینه‌های سنگین تبلیغات سنتی
  • گوریلا مارکتینگ مناسب برای کسب و کارهای کوچک و بازاریابی سنتی وابسته به کسب و کارهای بزرگ
  • فروش، مهم‌ترین هدف بازاریابی سنتی در حالی که اثرگذاری، تعامل با مخاطب و آگاهی از برند جزو اصلی‌ترین اهداف بازاریابی چریکی
  • استفاده از سوشال سلینگ و فناوی‌های جدید در بازاریابی پارتیزانی برخلاف روش‌های قدیمی و تکراری در بازاریابی سنتی
  • ایجاد ارزش برای مشتری و تمرکز بر رضایت از خدمات و محصولات در گوریلا مارکتینگ بر خلاف روش‌های سنتی
  • مشارکت و ایجاد تعامل با مخاطب در کمپین‌های چریکی در مقابل عدم ارتباط مشتری با صاحب بیزینس در مارکتینگ سنتی

موارد گفته‌شده تنها بخشی از مهم‌ترین تفاوت‌های این دو نوع بازاریابی هستند که با خواندن آن‌ها متوجه برتری و مزیت کمپین‌های چریکی در برابر روش‌های سنتی و قدیمی تبلیغاتی می‌شوید.

 

بازاریابی چریکی، انتخابی هوشمندانه و خلاقانه برای پیشی گرفتن از رقبا

با توجه به این که هنوز گوریلا مارکتینگ در ایران زیاد شناخته‌شده نیست و بسیاری از کسب‌ وکارها روی آن سرمایه‌گذاری نکردند، شما می‌توانید با ادغام فکر و کمی خلاقیت، قدم بزرگی در برندسازی و شناخت خود به مردم بردارید. برای این کار می‌توانید از ایده‌‌ی شرکت‌های مشابه خارجی استفاده و با کمی تغییر، این ایده‌ها را برای پیشی‌گرفتن از سایر رقبا اجرایی کنید.

بنابراین اگر بیزینس و برند شما نیاز به سرمایه اندک، جذب مخاطب و رقابت با برندهای مطرح و بزرگ در سطح جهان را دارد، بازاریابی پارتیزانی یک از معقول‌ترین و مناسب‌ترین روش‌ها است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *