همه کسب و کارها برای رسیدن به موفقیت نیاز به فردی خبره و با تجربه دارند که بتواند کارمندان را برای رسیدن به موفقیت هدایت کند. زمانیکه فردی کسب و کاری را راهاندازی میکند، فکر میکند، مدیریت یک مجموعه برای موفقیت و پیشیگرفتن از رقبا کفایت میکند. درصورتیکه حضور نقش لیدر در بیزینس میتواند کمک بیشتری به رشد آن کسب و کار کند. اهمیت رهبر در بیزینس و بررسی راههایی که یک رهبر موفق باید طی کند، زمانی مفهوم پیدا میکند که در ابتدا بدانید لیدر یعنی چه؟
لیدر در بیزینس به چه معناست؟
نظریههای مختلفی برای معنای کلمه لیدر یا رهبر، وجود دارد. به همین افراد عموما فکر میکنند اگر بتوانند مسولیتهای جایگاه مدیریت یک مجموعه را به درستی ایفا کنند، در حال اجرای نقش رهبر آن کسب و کار نیز هستند؛ اما، حقیقت چیز دیگری است.
لیدر در بیزینس کسی است که نگاه متفاوتی به کارمندان خود دارد و آنها را شریک موفقیت کسب و کار خود میداند. درصورتیکه مدیر بیزینس در پی این است، شرایطی ایجاد کند که کارمندان طبق استراتژی مشخص برای موفقیت کسب و کاری که در آن حضور دارند، پیش بروند.
نقش لیدر در بیزینس را میتوان به سکانداری تشبیه کرد که برای رسیدن کشتی به جزیره آن را هدایت میکند. از اینرو، میتوان دیدگاه متفاوت مدیر و لیدر در بیزینس به کارمندان را اصلیترین نقطه تمایز نقش لیدر و مدیر در کسب و کار دانست. به راستی تفاوت لیدر و مدیریت کسب و کار در چیست؟
تفاوت لیدر و مدیریت کسب و کار
کسی که رهبری یک مجموعه از افراد را در کسب و کار برعهده میگیرد، بدون آنکه برای کارمند خود وظیفهای را مشخص کند، میتواند او را ترغیب به انجام کارهایی کند که منجر به موفقیت بیزینس شود. انگیزه به اعضای تیم برای انجام درست کارها، هرچند که آن کار سخت و طاقتفرسا باشد، نشان دادن چشمانداز آینده بیزینس و دستآوردها پس از موفقیت در کسب و کار نیز تنها بخشی از وظایفی است که یک لیدر برعهده دارد.
رهبر در بیزینس میکوشد تا افراد تیمش از آینده کسب و کار درک درستی پیدا کنند و اهداف جمعی را برای خود، در کنار دیگر اعضا و لیدر در آن بیزینس تصور کنند. اما هدفی که مدیر یک کسب و کار برای ان میکوشد این است که طوری شرایط را مدیریت کند که به این اطمینان برسد تمام دستوراتی که میدهد بدون هیچ کاستی توسط کارمندان اجرا خواهد شد.
اگر بخواهیم در یک جمله خلاصه کنیم که تفاوت رهبر و مدیریت یک کسب و کار در چیست باید گفت: ” رهبر بهگونهای رفتار میکند که افراد تیم در ناخودآگاه خود از حرفها و نظرات او پیروی کنند. درحالیکه کارمندانی که مدیر یک کسب و کار، پیشرو آنها است برحسب وظیفه و مسولیتی که بر دوش دارند از دستورات مدیریت پیروی میکنند.”
بهطورکلی لیدر بودن هنری است که هر فردی آن را ندارد. این جمله به این مفهوم نیست که فقط افرادی که بهطور ذاتی از مهارتهای رهبری برخوردار هستند، میتوانند نقش لیدر در بیزینس را اجرا کنند. بلکه تکنیکهایی که شما را به یک لیدر موفق در بیزینس تبدیل میکند نیز مانند مهارت مذاکره را میتوان به مرور زمان نیز یاد گرفت.
مهارت هایی که یک لیدر موفق باید بداند
- اگر از هوش هیجانی EQ، برخوردار هستید آن را تقویت کنید، در غیر این صورت میتوانید با خواندن کتابهای مختلف آن را به مرور زمان در خود ایجاد کنید.
- خوشبین بودن به این معنا نیست که به همه اعتماد کنید. اما برای اینکه بتوانید در جایگاه یک لیدر موفق قرار بگیرید، خوشبین بودن به افراد و شرایط میتواند تا اندازه زیادی به شما کمک کند.
- اعتماد به نفس و عزت نفس دو مبحث جدا از هم هستند که باید هر دوی آنها را به یک اندازه تقویت کنید.
- روحیه انگیزشی را در خود بالا ببرید و سعی کنید در هر شرایطی (روحی و جسمی)، سطح انرژی خود را بالا نگه دارید.
- قدرت ریسکپذیری خود را بالا ببرید تا از تغییر تحول نترسید. این مهارت به شما کمک میکند که بتوانید با آزمون و خطا بهترین مسیر برای رشد خود و اعصای تیم را در پیش بگیرید.
- آبندهنگر بودن نیز یکی دیگر از مهارتهایی است که به لیدر در بیزینس کمک میکند تا چشمانداز روشنتری از آینده را در اختیار اعضای تیم بگذارد. خواندن مقاله ۹ قدم تا نوشتن بیزینس پلن یا طرح تجاری میتواند در این زمینه به شما کمک کند.
- تکنیکهای برقراری ارتباط موثر را بیاموزید تا بتوانید به راحتی با اعضای تیم مشکلاتی که در آینده ممکن است با آنها روبرو شوید را حلوفصل کنید.
راه های رهبری و مدیریت کارمندان یک کسب و کار
رهبران میتوانند به روشهای مختلفی تیم خود را بهسوی موفقیت هدایت کنند. پس نمیتوان گفت که برداشتن قدمهای از پیش تعیینشده میتواند از افراد، لیدر بسازد. با اینحال در ادامه این بخش، راههایی که باید یک لیدر در بیزینس بپیماید تا اهداف کسب و کار خود را لمس کند، بررسی میشود.
نیازهای افراد تیم را شناسایی کنید
مدیران معمولا با توجه به شرایط فعلی قوانین و وظایفی را برای کارمندان خود وضع میکنند و از کارمندان خود میخواهند تا مدتها آنها را اجرا کنند. اما لیدر در بیزینس باید نیازهای افراد تیم را شناسایی کند و منابعی را که افراد تیم برای بهترشدن در انجام کار و پیشرفت نیاز دارند، تهیه کنند. خرید تجهیزات جدید برای محیط کار، درک بیشتر از شرایطی که کارمند در آن قرار دارد، ایجاد فرصتهای آموزشی برای بروز شدن اعضای تیم و غیره، مواردی هستند که شامل این موضوع میشوند.
با اعضای تیم مشورت کنید
برقراری ارتباط صمیمانه با اعضا میتواند به شما کمک کند که در طولانی مدت در جایگاه رهبری یک تیم قدرتمند قرار بگیرید. این ارتباط صمیمانه میتواند بگونهای باشد که از انها برای حل مشکلات کمک بگیرید. زمانی که مسئلهای درون تیمی اتفاق میافتد از آنها برای رفع مشکل راهحل بخواهید یا اینکه اگر با موانع فروش، بازاریابی، تبلیغات و … در کسب و کار روبرو شدید نیز میتوانید از انها کمک بخواهید. قطعا در آیندهای نهچندان دور در کنار راهحلهای خلاقانهای که توسط اعضا پیشنهاد میشود، رشد کسب و کارتان تسریع پیدا میکند.
بودجه مورد نیاز را فراهم کنید
در پی شناسایی نیازهای کارمندان، بودجهای را نیز جداگانه در نظر بگیرید و مبلغ آن را با کارمندان خود در میان بگذارید. اینگونه میتوانید به انها اطمینان خاطر دهید که اگر نیاز به ابزارهای پیشرفته دیگری برای طی کردن مسیر موفقیت کسب و کار دارند، میتوانید با توجه به بودجه مشخص، برای آنها تهیه کنید. این مورد نیز انگیزه بیشتری به اعضای تیم شما میدهد و احساس مشارکت بیشتری در آنها بهوجود میآید.
کارمندان را شریک خود بدانید
درست است که هر یک از کارمندان باید مسولیت کارهایی که به آنها سپرده میشود را برعهده بگیرند و کارها را به درستی انجام دهند. اما نیابد نقشها به صورت دستوری به اعضای تیم دیکته شود. مطمئن باشید بهگونهای با آنها برخورد میکنید احساس کنند یک نقش کلیدی را در رشد کسب و کار ایفا میکنند. همچنین طوری مسولیتهایی که باید انجام دهند را برای آنها شرح دهید که جای ابهامی باقی نماند.
ازاینرو، باید بهگونهای با آنها برخورد شود که حس کنند اگر در تیم حضور نداشته باشند کارها به درستی پیش نمیرود. این به این معنی نیست که کسب و کار خود را نیازمند به آنها نشان دهید. بلکه منظور از این راه در رهبری بیزینس، دستیابی به سکوی موفقیت در کسب و کار ملزم به دستیابی به هدفهای فردی است که در ذهن کارمندان ایجاد میشود.
برای ارتباط با مشتری به اعضای تیم فضا بدهید
مدیران یک مجموعه همیشه شرایط بهنحوی ایجاد میکنند که کارمندان کمترین ارتباط را با مشتریان برقرار کنند. درست است که گاهی ارتباط بیش از حد کارمند با مشتری میتواند آسیبهایی را نیز برای کسب و کار ایجاد کند. اما اگر بتوانید قبل از ایجاد تیم افرادی را گزینش کنید که مورد اعتمادتان هستند، این چالش تا حدود زیادی حل میشود. با اینحال لیدر در بیزینس باید به تمام افراد تیم اعتماد کند و برای ارتباط با مشتری به افراد تیم فضا دهد.
این ارتباط باعث میشود که لازم نباشد شما در تیم تمام مسولیتها بر عهده بگیرید. مثلا اینکه لید را خودتان پیدا کنید، بازاریابی کنید و درنهایت با کمک استراتژی فروش محصول یا خدمات خود را بفروشید تا حدود زیادی غیر ممکن است. برداشتن این قدم نیز شرایطی را محیا میکند که به اصطلاح کار را به کاردان بسپارید. این یعنی هر کس در تیم کاری را انجام دهد که برای آن آموزش دیده است.
اهداف را شفاف بیان کنید
رهبر در بیزینس میتواند با بیان کردن اهداف روشن و چشماندازی که برای آینده کسب و کار در نظر دارند، یک تیم قدرتمند بسازند. اگر کسب و کار را یک کشتی در نظر بگیریم، شما در جایگاه سکاندار از همه نظر خاطرجمع خواهید بود. زیرا میدانید هر فرد برای رسیدن به جزیره، بدون اینکه ناامید یا خسته شود با انرژی تمام پارو خواهد زد.
مشکلات پیشرو که باید برای کسب موفقیت از آنها گذر کنید را شناسایی کنید و با اعضای تیم درمیان بگذارید تا با چشم باز، بودن در کنار شما را انتخاب کنند. اگر اهداف را شفاف بیان کنید هیچوقت نگران این موضوع نخواهید بود که پس از برخورد با موانع در رشد کسب و کار برخی از کارمندان خود را از دست خواهید داد. زیرا کارمندان برای رسیدن به همان اهدافی تلاش میکنند که در ذهن خودشان نقش بسته است، نه موفقیت بیزینس شما.
چگونه کسب و کار کوچک خود را رهبری کنیم؟
اگر به این بخش از مقاله رسیدهاید یعنی کامل میدانید رهبر یعنی چه، نقش لیدر در بیزینس چیست و موفقیت رهبر در بیزینس در پی یادگیری چه مهارتهایی است. حال اگر تصور میکنید رهبری اعضا تنها برای کسب و کارهای بزرگ اتفاق میافتد باید بگوییم سخت در اشتباه هستید. زیرا کسب و کار شما قرار نیست همیشه به کوچکی امروز باشد. اگر مسیر پیشرو را به درستی طی کنید غیر ممکن است در این شرایط باقی بمانید.
اگر هم فکر میکنید برای اینکه رهبر بیزینس خودتان باشید، دیر است باز هم افکار نابهجایی است که در ذهن شما جولان میدهد. در هر نقطه از کسب و کارتان که قرار دارید میتوانید مهارتهایی که یک لیدر در بیزینس باید بهکار گیرد را بیاموزید و آنها را در خود پرورش دهید.