در سالهای آینده، توسعه و پیشرفت گستردهی فناوری نحوهی زندگی و کار را تا حد زیادی تغییر میدهد. همچنین استفاده از ابزارهای آنلاین و بکارگیری مهارت های دیجیتال، جزئی جداییناپذیر از زندگی میشود. درحال حاضر نیز این واقعیت را با منسوخ شدن بسیاری از مشاغل سنتی و ظهور مشاغل جدید مانند کسبوکارهای آنلاین درک میکنید. بنابراین برای تضمین و موفقیت آیندهی شغلی باید مهارت های دیجیتال را کسب کرده و آمادهی پذیرش تکنولوژیهای جدید بود.
در این مقاله به تعریف مهارت های دیجیتال، دلیل اهمیت و انواع آن میپردازیم، پس تا پایان ما را همراهی کنید.
منظور از مهارت های دیجیتال چیست؟
تعریف یونسکو از مهارت های دیجیتال، مجموعهای از تواناییها برای استفاده از دستگاههای دیجیتال، شبکهها و برنامههای ارتباطی جهت دسترسی و مدیریت اطلاعات است. این تواناییها افراد را قادر میسازد تا کارآیی و عملکرد خود را چه در زندگی شخصی و چه در دنیای کار، افزایش دهند.
هر روز افراد بیشتری برای تحقیق، جستجوی اطلاعات، خرید و کارهای روزمره خود به اینترنت مراجعه میکنند. پس باید قابلیتهای دیجیتالی را شناخت و نحوهی استفاده از آنها را یاد گرفت. شرکتها و سازمانها نیز در هر حوزه و با هر وسعتی به افرادی نیاز دارند که
- محیط دیجیتال را بشناسند؛
- توانایی انجام کار با تجهیزات کامپیوتری و سایر تکنولوژیهای مرتبط را داشته باشند؛
- برای پذیرش فناوریهای جدید ابراز آمادگی کنند؛
- مهارتهای لازم برای برقراری ارتباط با مشتریان از طریق فضاهای آنلاین و نحوهی استفاده از ابزارهای تعاملی جدید را در خود تقویت کنند.
بنابراین یادگیری مهارت های دیجیتال، لازمهی زندگی در عصر جدید است.
دلیل اهمیت یادگیری مهارت های دیجیتال چیست؟
واقعیت امروز این است که هر کسبوکاری درحال حاضر به دیجیتال متکی است و باید از تجهیز کارکنانش به مهارت های دیجیتال اطمینان حاصل کند. ما تا به امروز شاهد تحول دیجیتالی عظیمی در اکثر حوزهها بودیم. بسیاری از نقشها و فعالیتها که در گذشته هرگز به رایانه و ابزارهای تکنولوژی متکی نبودند، اکنون برای حل مشکلات و افزایش کارآیی خود از فناوریهای جدید استفاده میکنند. یادگیری مهارت های دیجیتال و بکارگیری آنها در محیط کار سبب میشود تا دانش سازمانی افزایش یافته و به مشتریان بیشتری دسترسی پیدا کرد.
کسب مهارتهای دیجیتالی اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که باعث حضور کارآمدتر و موثرتر در محیط شغلی میشود. یک مطالعه نشان میدهد که بیش از ۹۳ درصد از محیطهای کاری در کشورهای اروپایی از تجهیزات کامپیوتری و آنلاین استفاده میکنند. بنابراین در دنیای کنونی، یادگیری کار با ابزارهای تکنولوژی و استفاده از آنها دیگر یه انتخاب اختیاری نیست بلکه یک ضرورت است.
همچنین کسب تواناییهای لازم جهت کار با ابزار دیجیتال به کسب و کارها کمک میکند تا
- آگاهی از برند را افزایش دهند؛
- خدمات اجتماعی عالی به مشتریان ارائه دهند؛
- سرنخهای بیشتری ایجاد کنند؛
- درآمد و سودآوری را افزایش دهند
- و…
چه مهارت های دیجیتالی برای موفقیت و پیشرفت در دنیای کار در حال توسعه وجود دارد؟
در این قسمت به معرفی مهمترین مهارت های دیجیتال برای موفقیت در کسبوکار و تضمین آیندهی شغلی میپردازیم.
سواد دیجیتالی
سواد دیجیتال به مهارتهای موردنیاز برای یادگیری، کار و هدایت زندگی روزمره در دنیای دیجیتال اشاره دارد. با داشتن سواد دیجیتال میتوان به راحتی با فناوریها و تکنولوژیهای جدید و توسعهیافته ارتباط برقرار کرد. این مهارتها شامل موارد زیر هستند.
- بهروزرسانی دانش و اطلاع از فناوریهای جدید درحال ظهور
- توانایی استفاده از دستگاههای دیجیتال، نرمافزارها و برنامههای کاربردی در محیطهای کاری، آموزشی و حتی زندگی شخصی
- قابلیت برقراری ارتباط، همکاری و بهاشتراکگذاری اطلاعات با سایر افراد از طریق ابزارهای آنلاین و دیجیتال
- مهارت حفاظت از دادهها و اطلاعات در بستر اینترنت
آگاهی از تهدیدات دیجیتالی
یکی از مهارت های دیجیتال، آگاهی از تهدیدات امنیتی و راهکارهای مقابله با آن است. با حرکت به سوی دیجیتالی شدن جهان، مجرمان سایبری نیز باهوشتر و خطرناکتر میشوند. این به معنای تهدیدات جدی است که میتواند تاثیرات مخربی بر زندگی شخصی و حرفهای بگذارد.
آگاهی از تهدیدات دیجیتال به معنای شناخت خطرات فضای آنلاین و استفاده از ابزارهایی جهت مقابله با آنها و برقراری امنیت دربرابر مجرمان سایبری است. برخی از این تهدیدات شامل موارد زیر هستند.
- حفظ حریم خصوصی و محافظت از دادهها و اطلاعات مهم
- حفاظت از رمز عبور
- آزار و اذیت اینترنتی
- جعل هویت دیجیتالی
- فیشینگ
- نقض دادهها
- حملات بدافزار، باج افزار و…
بازاریابی موتورهای جستجو (SEM)
SEM یکی از شاخههای دیجیتال مارکتینگ و ترکیبی از سئو و تبلیغات گوگل است. از مهارت های مهم دیجیتال، توانایی بازاریابی موتورهای جستجو است چرا که نقش زیادی در افزایش ترافیک ورودی دارد. با استفاده از تکنیکهای این نوع مارکتینگ، وبسایتها در بالای لیست نتایج جستجوی گوگل، بینگ یا سایر موتورهای جستجوگر قرار میگیرند. درنتیجه کاربران زیادی از این سایتها بازدید میکنند و احتمال تبدیل آنها به مشتری یا انجام اعمال موردنظر (CTA) افزایش مییابد.
بازاریابان، مدیران محتوا و صاحبان وبسایت، زمان زیادی را صرف بهینهسازی وبسایتها و کمپینهای تبلیغاتی میکنند تا از بالاترین نرخ تبدیل بهرهمند شوند. پس یکی از مهمترین مهارت های دیجیتال برای موفقیت در کسبوکارها، دانش بازاریابی موتورهای جستجو است که برای سازمانها اهمیت زیادی دارد.
بازاریابی محتوا
محتوا در اشکال متنوعی از جمله متن، پادکست، اینفوگرافیک و… وجود دارد. بازاریابان هر اندازه هم که وقت خود را صرف کمپینهای تبلیغاتی کنند، باز هم محتوا پادشاهی میکند. یک وبسایت یا صفحهی رسانه اجتماعی در وهلهی اول توسط محتوای آن اداره میشود. بدون محتوای مناسب، مشتریان راهی برای درک مزایای محصولات یا خدمات ندارند. بنابراین محتوا در ایجاد آگاهی از برند و جذب مشتریان، بسیار تاثیرگذار است. پس یکی دیگر از مهارت های دیجیتال برای موفقیت و تضمین آیندهی شغلی، دانش تولید محتوای مرتبط با تحقیق کلمات کلیدی و بهینهسازی آنها است.
تجزیه و تحلیل داده ها
دادهها میتوانند باعث موفقیت یا شکست یک بیزینس شوند. تجزیهوتحلیل دادهها به افراد اجازه میدهد که تصمیمهای هوشمندانهای برای کسبوکار بگیرند؛ یک بینش عمیق و موثر از عملکرد کمپینهای بازاریابی، تعیین بودجه و… کسب کنند و استراتژیهای خود را در آینده بهبود بخشند.
امروزه چندین کانال برای ردیابی دادهها توسط بازاریابان وجود دارد. این کانالهای ردیابی، رفتار و حرکات کاربران را در رسانههای اجتماعی، سایتها، اپلیکیشنها و… دنبال کرده و از آن برای بهبود تجربه کاربری استفاده میکنند. پس با تجزیهوتحلیل دادهها میتوان اثربخشی هر کمپین و میزان بازگشت سرمایه را به حداکثر رساند. درنتیجه آنالیز دقیق حجم زیادی از دادهها و تصمیمگیری بر اساس آنها، یکی دیگر از مهارت های دیجیتال برای موفقیت و رشد در مشاغل است.
بازاریابی ایمیلی
یکی از بهترین راهها برای بهدست آوردن و حفظ سرنخها، ایمیل مارکتینگ است. ایمیل یکی از قدیمیترین و معتبرترین اشکال بازاریابی است که در جذب و حفظ مشتری تاثیر زیادی میگذارد. از استارتاپها گرفته تا شرکتهای چندملیتی و با سابقه، یک استراتژی بازاریابی ایمیلی برای موفقیت در کمپینهای خود دارند.
یک بازاریاب دیجیتال باتجربه میداند که هر مرحله از قیف فروش باید برای جذب کاربران و ایجاد تعامل بیشتر بهینه شود؛ از قسمت ثبتنام با ایمیل گرفته تا هنگام تکمیل فرم ثبتنام و ایمیل خوشآمدگویی از طرف صاحب سایت و درنهایت پیشنهادات محصول و… برای ایجاد وفاداری در مشتری بسیار مهم است. بنابراین بازاریابی ایمیلی یکی از مهارتهای دیجیتال بسیار موثر برای ارتباط مستقیم با مشتریان و افزایش فروش است که باید به آن توجه ویژه شود.
بازاریابی رسانه های اجتماعی
طبق مطالعهی WeAreSocial، بیش از ۷۶/۴ میلیارد کاربر فعال در رسانههای اجتماعی وجود دارند. این افراد به طور متوسط از ۲/۷ شبکهی اجتماعی در ماه استفاده میکنند. این ارقام نشاندهندهی افزایش ۳ درصدی تعداد کاربران اجتماعی در جهان تنها در یک سال، بدون اثری از کاهش سرعت، است. بنابراین توانایی درک و استفادهی کارآمد و مفید از رسانههای اجتماعی یک مهارت اصلی و ارزشمند برای افراد است.
بازاریابی رسانههای اجتماعی فراتر از انتشار پست، بهروزرسانی محتوا و… به برقراری ارتباط موثر بین برندها، تاثیرگذاران و مصرفکنندگان میپردازد. بنابراین کسبوکارها باید با استفاده از روشهای مناسب برقراری ارتباط با خریداران، ترافیک ورودی و نرخ تبدیل مشتریان بالقوه به مشتریان بالفعل را افزایش دهند. همچنین به سبب قابلیت ثبت نظرات و پرسش سوالات مشتریان در شبکههای اجتماعی، ایجاد یک تجربهی مثبت و تاثیرگذار با این نوع بازاریابی امکانپذیر میشود.
موبایل مارکتینگ
با توجه به این که میلیاردها نفر در سراسر جهان از موبایل برای تحقیق، ارتباط و خرید استفاده میکنند، موبایل مارکتینگ اهمیت زیادی برای مشاغل دارد. برای این کار باید محتوا و صفحات فرود را برای تلفنهای هوشمند، ریسپانسیو (واکنشگرا) طراحی کرد. علاوه بر بهینهسازی محتوا، پرداختن به فناوریهای واقعیت افزوده و مجازی، جستجوی صوتی (مانند دستیار گوگل) و… نیز از دیگر حوزههای موبایل مارکتینگ است.
ایجاد محتوای سازگار با گوشیهای هوشمند و بهرهگیری از تکنولوژیهای جدید موبایلی، سبب افزایش حضور شما در لیست موتورهای جستجو و افزایش مشتری خواهدشد.
ویدئو مارکتینگ
ویدئو از یک سرگرمی به یکی از تاثیرگذارترین انواع محتوا برای جذب مخاطب تبدیل شده است. استقبال زیاد کاربران از پلتفرمهای تولید محتوای ویدئویی مانند یوتیوب، تیکتاک و… محیط مناسبی را برای ارائهی محصولات و خدمات به وجود آورد. با استفاده از ویدئو میتوان تبلیغات را با محتوا ترکیب کرد و کاربران را برای استفاده از خدمات و محصولات، تحتتاثیر قرار داد. بنابراین تولید محتوای ویدئویی و برقراری ارتباط با کاربران در شبکههای اجتماعی یک هنر و جزئی از مهارت های دیجیتال محسوب میشود.
بکارگیری استراتژی و برنامه ریزی
کسبوکارهایی که از استراتژیهای کمپین بازاریابی دیجیتال استفاده میکنند، معمولا نتایج قابل اندازهگیری را در بلندمدت مشاهده میکنند. در نتیجه میتوانند میزان بودجه و نرخ بازگشت سرمایه خود را تا حدودی تعیین کرده و برای سرمایهگذاری در کمپینهای دیگر برنامهریزی کنند.
برای مثال با تنظیم KPI (شاخص کلیدی عملکرد) و شناسایی روشهایی برای اندازهگیری آن میتوان فهمید که آیا در راه درستی قدم برمیدارید یا خیر. این استراتژیها و برنامهریزیها برای موفقیت یک سازمان بسیار مهم است.
بازاریابی پرداخت به ازای کلیک (PPC)
بازاریابی PPC یا همان تبلیغات کلیکی یک روش محبوب برای دریافت ترافیک سریع و افزایش بازدید است. درواقع این نوع مارکتینگ زیرمجموعهی SEM است و نیاز به بودجهی نسبتا بالایی دارد. اما با توجه به این که این نوع تبلیغات (مانند گوگل ادز) مزایای زیر را به همراه دارند، ارزشمند محسوب میشوند.
- افزایش ترافیک ورودی در کمترین زمان
- امکان نمایش تبلیغات به مخاطبان هدف
- امکان تعیین کلمات کلیدی خاص و نمایش تبلیغات درصورت جستجوی این عبارات توسط کاربران
- افزایش آگاهی از برند
- قابلیت ارزیابی عملکرد و اندازهگیری شاخصهایی مانند تعداد بازدیدها، نرخ کلیک و…
- امکان تعیین بودجه با توجه به سرمایه
بکارگیری درست و هدفمند این استراتژی، نقش زیادی در جذب مشتری و افزایش درآمد خواهد داشت. بنابراین آنالیز دقیق کمپینهای PPC، تعیین کلمات کلیدی مناسب، نحوهی مدیریت بودجه و… از بهترین مهارت های دیجیتال برای موفقیت در دنیای کار در حال توسعه است.
چگونه می توان ترس از کسب مهارت های دیجیتال را به حداقل رساند؟
ترس از کسب مهارت های دیجیتال و فناوریهای جدید یک موضوع بسیار متداول و معمولی است که بسیاری از افراد با آن درگیر هستند. برای غلبه بر این ترس باید به تکنولوژی و ابزارهای آنلاین به عنوان یک فرصت و راهکار برای پیشرفت و موفقیت نگاه کرد.
فناوری به شما اجازه میدهد تا با دسترسی به اطلاعات انبوه و ارائهی نتایج مفید و قابل درک برای انسان، بسیاری از مشکلات را حل کنید. همچنین سبب خودکارسازی بسیاری از فرآیندها، کاهش حجم کاری، سرعت بخشیدن به امور و بسیاری از مزایای دیگر میشود. بنابراین میتوان با کمی جستجو دربارهی ابزارهای تکنولوژی و یا شرکت در کارگاههای آموزشی جهت کسب مهارت های دیجیتال، بهراحتی بر این ترس غلبه کرد.