بازاریابی مفهوم تازهای در بین مردم نیست و از گذشته تا به امروز برای پیشرفت در هر کسب و کاری مورد استفاده قرار میگرفت. با این حال در دو دهه گذشته با رشد در زمینه تکنولوژی، نوع بازاریابی فرق کرده است. طبق تحقیقات جهانی، در ده سال اخیر با رخنه کردن اینترنت در زندگی مردم، استفاده ثابت از آن بیش از روز قبل رواج پیدا میکند. همین امر موجب شد تا کسب و کارها بیشتر از گذشته به حضور در دنیای اینترنت و شبکههای مجازی فکر کرده و دیجیتال مارکتینگ جایگاه ویژهای پیدا کند.
با این حال افراد زیادی هستند که از استراتژی دیجیتال مارکتینگ خبر ندارند و آن را نمیشناسند. بررسی استراتژی بازاریابی نوین و انواع بازاریابی در تمامی پلتفرمهای آنلاین از مسائلی است که در ادامه بررسی با هم بررسی میکنیم. با مطالعهی این مقاله پاسخ تمام سوالات شما درباره مفهوم Digital marketing را پیدا کنید.
دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing) چیست؟
مفهوم دیجیتال مارکتینگ را میتوان ادغام دو اصطلاح بازاریابی با ابزارهای آنلاین و فهرستی از مجموعه ابزارهای دیجیتال در نظر گرفت. Digital Marketing به شما کمک میکند، با استفاده از تکنیکهای بازاریابی آنلاین که در ادامه به آنها اشاره شده است، فعالیتهای بازاریابی را از طریق پلتفرمهایی که در بستر اینترنت قرار دارند، انجام دهید.
اهمیت دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار
در کل هدف اصلی بازاریابی، پیشی گرفتن از رقبا و زبانزد شدن در حوزه فعالیت یک تجارت است. بازاریابی دیجیتال نیز از این قاعده مستثنی نیست و دقیقا همین هدف را دنبال میکند. با این تفاوت که با استفاده از تکنیکهای بازاریابی دیجیتال مخاطب هدف را پیدا کرده و با یک استراتژی اساسی برای استفاده از کمپینهای تبلیغاتی، به مقصود اصلی میتوان دست یافت. علاوه بر آن، این امکان نیز برای صاحب کسب و کار فراهم میشود که بتواند نمودار حاصل از عملکرد تبلیغات انجام شده برای رشد کسب و کار در یک بازه زمانی مشخص را بازبینی کند. از این رو پس از بررسی، برای بودجه بازاریابی بهتر میتوان تصمیم گرفت. دست یافتن به این موضوع که کدام تکنیک بازاریابی راندمان بیشتری برای حرفه شما دارد، تنها جزئی از خدمات دیجیتال مارکتینگ محسوب میشود.
تکنیک های بازاریابی دیجیتال
بازاریابی آنلاین تنها معرفی محصول یا خدمات خود از طریق موتورهای جستجو یا شبکههای مجازی، به مشتری نیست. بلکه استراتژی دیجیتال مارکتینگ با هدف ارتقا و رشد کسب و کار در بین رقبا شکل گرفته است. برای پیشبرد برنامههای از پیش تعیین شده در بستر اینترنت و رسیدن به هدف نهایی کسب و کار، تنها نیازمند به استفاده از انواع بازاریابی دیجیتال که به شرح زیر هستند، خواهیم بود.
بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing)
این نوع از بازاریابی دیجیتال، با القا این حس به مشتری که او به سراغ شما آمده است شکل میگیرد. Inbound Marketing با هدف تمرکز بر روی ذهن مخاطب، منجر به ماندگاری در ذهن مشتری و جذب او میشود. برای بازاریابی درونگرا تنها لازم است در فضای آنلاین با استفاده از تکنیکهای دیجیتال مارکتینگ تعداد مشتریان بالقوه را افزایش و باعث تبدیل مشتریان بالقوه به بالفعل شوید. از شیوههای ایجاد ترافیک برای سایت استفاده کنید تا در جستجو گوگل بین سه رتبه برتر قرار بگیرید. ارتباط با مشتریان را از طریق ایمیل مارکتینگ حفظ کنید و از تبلیغات و حضور فعال در شبکههای اجتماعی غافل نشوید.
بازاریابی موتور جستجو (Search Engine Marketing)
گوگل یکی از شناخته شدهترین موتورهای جستجو در بین پلتفرمهای آنلاین است. هدف اصلی Google شناسایی بهترین صفحات وب برای رفع نیاز کاربر است. بازاریابی موتور جستجو که به اختصار به SEM معروف است، از طریق جذب ترافیک وبسایت به دو شیوه ارگانیک و پرداخت هزینه تبلیغات به موتور جستجو انجام میشود.
استفاده از شیوه ارگانیک بازاریابی SEM که همان بهینه سازی وبسایت برای موتور جستجو است فرآیندی طولانی و زمانبر به حساب میآید. در صورتیکه پرداخت هزینه برای تبلیغات به گوگل، مانند استفاده از خدمات AdWords، در عرض چند ساعت صفحه شما را به عنوان رتبه اول در اولین صفحه نتایج جستجو نمایش میدهد. همچنین جالب است بدانید SEM یکی از روشهای تبلیغات کلیکی است که در ادامه بیشتر با این تکنیک و انواع آن آشنا خواهید شد.
تکنیکهای بازاریابی دیجیتال برای فراهم کردن ترافیک سایت بدون پرداخت هزینه به موتور جستجو عبارتند از:
بهینه سازی برای موتورهای جستجو (SEO)
با اینکه SEO یکی از شیوههای ارگانیک بدست آوردن رتبه برتر در نتایج جستجو Google است، استفاده از خدمات آن رایگان نیست. بهرهگیری از تکنیکهای بهینهسازی سایت برای گوگل، خود نیز نیازمند مدیر سئو حرفهای و متخصص بازاریابی محتوا است. سئو خود نیز به سه دسته زیر تقسیم میشود:
- سئو داخلی (On-page SEO):
استراتژی دیجیتال مارکتینگ در این روش، پاسخ به نیاز کاربر بوده که مستقیما بر روی محتویات درون صفحه وبسایت اثرگذار است. خدماتی چون آنالیز صفحه رقبا، تحقیق بر روی بیشترین جستجو کلمات کلیدی، رفع هرگونه خطا در صفحات و… از متدهای سئو داخلی محسوب میشود.
- سئو خارجی (Off-page SEO):
تمام خدمات سئو خارجی اعم از لینکسازی خارجی، از بین بردن لینکهای اسپم، بدست آوردن بک لینک از شبکههای اجتماعی، توسعه حساب کاربری در پلتفرمهای آنلاین و… پس از سئو درون صفحه انجام شده و منجر به بهبود رتبهبندی سایت در بین رقبا میگردد.
- سئو تکنیکال (Technical SEO):
اصلاح و بررسی اشکالات فنی وبسایت، بهبود امنیت سایت، بهینه سازی کدگذاری صفحات و… خدماتی هستند که در بطن سایت انجام میگیرد. این متدها باعث بالا رفتن سرعت بارگذاری سایت شده که فاکتور مهمی برای رتبه گرفتن در موتور جستجو گوگل به شمار میآید.
استراتژی بازاریابی محتوا (Content Marketing Strategy)
اگر برای دیده شدن وبسایت کسب و کار خود از انواع بازاریابی دیجیتال استفاده کنید اما استراتژی درستی برای تولید محتوا نداشته و Content Marketing را به افراد غیرحرفهای بسپارید، مقام اول گوکل را از دست خواهید داد. چرا که در بین تکنیکهای دیجیتال مارکتینگ، محتوانویسی رتبه بیشترین میزان جذب مخاطب را به خود اختصاص میدهد. استراتژی بازاریابی محتوا با شناسایی اهداف و چشم انداز کسب وکار، شناسایی سلیقه مخاطب، ایدهپردازی و مدیریت محتوای سایت منجر به هدایت مشتری به وبسایت میشود.
تولید محتوا (Content Marketing)
ایجاد محتوای حرفهای، جذاب و ارزشمند نیازمند به حضور نویسندهای مختصص و کاربلد است. نشر محتوا با قلمگیرا دقیقا همان چیزی است که شما در بازاریابی دیجیتال احتیاج دارید. فرآیند تولید محتوا نیازمند برنامهریزی و ایجاد تقویم محتوایی حول محور پاسخدهی به سوالات مخاطب است. وبلاگنویسی، تولید محتوای تبلیغاتی متنی، تولید محتوای بصری و استفاده از تکنیک بازاریابی ویروسی خدماتی است که تحت عنوان Content Marketing شناخته میشوند.
محتوای حمایت شده و رپوتاژ
محتوای حمایت شده و رپورتاژ (Reportage) هردو محتوای تبلیغاتی هستند که در سایتهای معتبر و قابل اعتماد مخاطب به هدف ایجاد ترافیک سایت کسب و کار و در نتیجه ایجاد مشتری درج میگردد. تنها تفاوت این دو محتوا در هزینهای است که باید به سایت تبلیغ دهنده پرداخت شود. درگیر شدن ذهن مخاطب توسط نویسنده، در این دو تکنیک دیجیتال مارکتینگ، تنها قدمی است که باید برای جذب مخاطب و خرید محصول یا خدمات برداشت.
بازاریابی ویروسی دیجیتال (Digital Viral Marketing)
بازاریابی ویروسی دیجیتال از دیگر انواع بازاریابی دیجیتال بوده که بدون پرداخت هزینه آگهی، تبلیغات توسط مشتری صورت میگیرد. کافی است یک محتوای گیرا و غنی نوشته شود که علاوه بر جذب مخاطب، بتواند دغدغهی او را نیز برطرف کند. این محتوا توسط مخاطب در صفحات مجازی منتشر شده و Digital Viral Marketing اتفاق میافتد.
محتوای بصری
اکنون با توجه به تغییر سبک زندگی مردم، محتوای بصری به نسبت محتوای متنی محبوبتر از گذشته شده است. انتشار ویدیو و تصاویر در موتور جستجو مانند یوتیوب و انواع شبکههای اجتماعی علاوه بر دستیابی راحتتر مخاطب به مفاهیم، در بازاریابی ویروسی قویتر عمل میکند.
تبلیغات کلیکی (Pay-Per-Click)
پیشتر به یکی از شیوههای تبلیغات کلیکی با بازدهی بالا که توسط گوگل مدیریت میشود، اشاره کردیم. در روش دوم این تکنیک دیجیتال مارکتینگ، تنها کافی است سایتهای نوپا و بدون رتبه از سایتهای با ترافیک بالا بخواهند که تبلیغاتشان را درون صفحه خود منتشر کنند. خدماتی همچون گوگل ادز، تبلیغات بنری و تبلیغات همسان، نمونههایی از خدمات کلیکی و ترافیک خریداری شده (Paid Traffic) با استراتژیهای متفاوت هستند. با این حال فرقی نمیکند از کدام روش Paid Traffic استفاده میکنید، تبلیغات همیشه ملزم به پرداخت هزینه است. اما همچنان در PPC نیاز به پرداخت هزینههای گزاف نیست زیرا مطابق با بودجه صاحب کسب و کار یکی از الگوهای پرداخت هزینه که در زیر به آنها اشاره کردهایم، میتواند بین تبلیغ شونده و تبلیغ کننده توافق شود:
- PPC: هزینه پرداختی، پس از درج آگهی در سایت منتشر کننده، به ازای هر کلیک بر روی محتوا تبلیغاتی توسط مشتری پرداخت میگردد.
- CPM: در این الگوی پرداخت پس از هربار نمایش آگهی در سایت منتشرکننده، مبلغ مشخصی باید توسط تبلیغدهنده واریز گردد.
- اجاره ماهیانه: تنها با پرداخت مبلغ ثابتی، تبلیغ شما در بخش مشخصی از سایت مورد نظر به مدت یک ماه، در دید مخاطب قرار میگیرد.
موبایل مارکتینگ (Mobile Marketing)
قبل از همهگیر شدن گوشیهای هوشمند و دسترسی به اینترنت، بازاریابی پیامکی (SMS Marketing) و بازاریابی صوتی (Voice Marketing) در مفهوم موبایل مارکتینگ قرار داشت. اما اکنون یک شاخه مستقل از بازاریابی دیجیتال را به حساب میآید. شاید جالب به نظر برسد که بین دو تکنیک موبایل مارکتینگ و PPC رابطه تنگاتنگی وجود دارد. مثلا In-game Advertisements که مربوط به تبلیغات ویدیوئی که در هنگام اتصال به اینترنت برای بازیها آنلاین پخش میشود، خود یک تبلیغ کلیکی بهحساب میآید. از دیگر انواع موبایل مارکتینگ میتوان به Mobile App Marketing، QR codes، Mobile Banner ads و Proximity اشاره کرد.
بازاریابی شبکههای اجتماعی (Social Media Marketing)
یکی دیگر از انواع بازاریابی دیجیتال، بازاریابی توسط سوشال مدیا است که بخش عظیم آن را اینفلوئنسر مارکتینگ تشکیل میدهد. با حضور فعال در شبکههای اجتماعی در خاطر مخاطب ماندگار و در زمان نیاز به حوزه فعالیت صاحب کسب و کار، در بین رقبا، خدمات آن وبسایت، گزینه اولی است که به ذهن مشتری میآید.
همچنین با درج آگهیهای تبلیغاتی از وبسایت مشاغل آنلاین، در کانالهای سوشال مدیا میتوان در گوگل رتبه گرفت. کانالهایی که در SMM باعث رشد کسب و کار افراد میشود شامل موارد زیر است:
- اینستاگرام
- توییتر
- لینکدین
- فیسبوک
- اسنپ چت
- پینترست
- تیک تاک
- تلگرام و…
تبلیغات اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)
برای بازخورد و ایجاد بهترین نتیجه در این تکنیک دیجیتال مارکتینگ باید طبق اصول پیشروی کرد. با پیدا کردن اینفلوئنسری مشهور، تاثیرگذار و قابل اعتماد در این نوع تبلیغات در فضای مجازی، بیشتر راه راه رفتهاید. این را بدانید که فرقی نمیکند کدام کسب و کار از Influencer Marketing استفاده میکند بلکه تنها راه بازخورد عالی از این تکنیک رعایت تکنیکها است.
ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
تبلیغات ایمیلی (Email Advertising) را با Email Marketing اشتباه نگیرید زیرا دو مفهوم جدا از هم هستند. بازاریابی ایمیلی بعد از ارتباط مشتری با کسب و کار و با رضایت مشتری و تنها برای برقراری ارتباط با مخاطب و تبدیل مشتریان بالقوه به بالفعل بهکار میرود. در این نوع از بازاریابی هیچ بانک ایمیلی درکار نیست و همچنین محتوای ارسال شده برای مخاطبین، مطابق با مهارتهای ارتباطی نوشته میشود.
آیا بازاریابی دیجیتال نسبت به بازاریابی سنتی مقرون به صرفهتر است؟
یکی از برتریهای بازاریابی دیجیتال بر بازاریابی سنتی، امکان بررسی عملکرد تکنیک تبلیغاتی است که از آن استفاده میکنید. بارزترین مثال برای این تفاوت در دو نوع بازاریابی، کمپین تبلیغاتی بیلبوردی و تبلیغات کلیکی است. شما هیچوقت متوجه این موضوع نمیشوید که با تبلیغات بیلبوردی چه تعداد مشتری جذب میکنید. اما با بررسی تعداد بازدید وبسایت کسب و کارتان و درآمد حاصل از فروش آن، پس از کمپین تبلیغاتی PPC متوجه بازدهی این نوع از بازاریابی میشوید. در نتیجه بودجهای که برای بازاریابی در نظر گرفتهاید را در راه درستی پرداخت میکنید.
همانطور که پیداست تمامی تکنیکهای بازاریابی آنلاین به صاحبان کسب وکار کمک میکنند تا از هر فرصتی که پیش میآید برای جذب مشتری اقدام کنند. با این حال استفاده هر یک از تکنیکهای بازاریابی آنلاین نیز مانند بازاریابی سنتی نیازمند پرداخت هزینه بوده و به همین دلیل پس از تعیین بودجه، نیاز مشتری و هدف کسب و کار عواملی هستند که استراتژی دیجیتال مارکتینگ را مشخص میکنند.