راهاندازی استارتاپ یک ایدهی بسیار عالی و خلاقانه است اما بسیاری از افراد به دلیل مسائل مالی و نداشتن بودجه کافی یا سرمایهگذار خارجی از تصمیم خود صرفنظر میکنند. برای حل این مشکل روش محبوبی با عنوان بوت استرپ برای راه اندازی استارتاپ با بودجه محدود طراحی شده است. بوت استرپ برای کارآفرینان جوان و تازهکاری که قصد ایجاد یک کسب و کار جدید دارند اما سرمایه کافی برای توسعه و گسترش آن را ندارند بسیار مفید است.
در این مقاله به مفهوم بوت استرپ، استراتژیهای راه اندازی استارتاپ با بودجه محدود و چالشهای آن میپردازیم.
بوت استرپ چیست؟
بوت استرپ به ایجاد و رشد یک کسب و کار بدون بودجه اولیه زیاد یا سرمایه خارجی و یا سرمایهگذاری خطرپذیر میگویند. درواقع در این روش به پسانداز شخصی، درآمد حاصل از مشتریان اولیه و رشد ارگانیک تکیه میشود. به این معنا که سرمایه اولیه توسط صاحبان و زیرمجموعهی کسب و کار تامین میشود. همچنین درآمد حاصل از فروش ارگانیک محصولات و خدمات برای توسعه و ارتقای فعالیتهای تولید و عرضه، بازاریابی، برندسازی و… صرف میشود.
این یک فرصت عالی برای حفظ کنترل و استقلال تجارت است. همچنین با این کار، فشار ناشی از برآورده کردن انتظارات سرمایهگذاران و حامیان مالی به طور کامل حذف میشود.
بنابراین در ادامه هنر راه اندازی استارتاپ با بودجه محدود را با بیان استراتژیهایی کاربردی و کارآمد بررسی میکنیم.
چه استراتژی هایی برای راه اندازی استارتاپ با بودجه محدود وجود دارد؟
کارآفرینان باهوش و خلاق میتوانند بدون اتکا به منابع مالی زیاد یا سرمایهگذاری خارجی، کسب و کار خود را ایجاد کرده و آن را گسترش دهند. بکارگیری استراتژیهای زیر برای راه اندازی استارتاپ با بودجه محدود پیشنهاد میشود.
به حداقل رساندن هزینه ها
کارآفرینان میتوانند با پایین نگه داشتن هزینهها، منابع خود را گسترش دهند و از بودجه محدود خود حداکثر استفاده را ببرند. برای این کار باید از منابع محدود از جمله پسانداز شخصی، حقوق صاحبان سهام و درآمد حاصل از مشتریان اولیه برای توسعه محصول، بازاریابی و جذب مشتری استفاه کنند.
از راههای خلاقانه مانند مذاکره و ارائه تخفیف به حامیان مالی و تامینکنندگان، استفاده از کانالهای بازاریابی رایگان یا کمهزینه، برونسپاری وظایف غیر اصلی به فریلنسرها یا پیمانکاران و… استفاده کنید. همچنین با بکارگیری ابزارها و منابع رایگان و اوپن سورس از هزینههای غیرضروری اجتناب کنید.
اولویت بندی هزینه ها
هنگام راه اندازی یک استارتاپ با بودجه محدود، اولویتبندی هزینهها و سرمایهگذاری هوشمندانهی منابع ضروری است. بر روی فعالیتهایی تمرکز کنید که مستقیما به تولید درآمد و جذب مشتری کمک میکنند. برای مثال فعالیتهایی مانند توسعه محصول، فروش و تلاشهای بازاریابی از این دسته هستند. پس با اولویتبندی امور درآمدزا و مدیریت دقیق هزینهها به ایجاد جریان نقدی مثبت در مراحل اولیه ایجاد استارتاپ کمک کنید.
توجه به اهمیت برندسازی
انتخاب یک نام تجاری تاثیرگذار و جذاب سبب تمایز بین رقبا و جذب مشتریان بیشتر میشود. سرمایهگذاری در برندسازی میتواند باعث ایجاد یک پایگاه مشتریان وفادار و افزایش ارجاعات از طریق استراتژی دهان به دهان شود.
خواندن مقالهی انتخاب نام برند در ۲۰ دقیقه کمک بزرگی به شما در این زمینه میکند.
تقویت رشد ارگانیک
استارتاپهای بوت استرپ اغلب به استراتژیهای رشد ارگانیک متکی هستند. بازاریابی دهان به دهان، بازاریابی محتوا و تلاشهای مردمی برای جذب مشتری و آگاهی از برند، بخشی از این استراتژیها هستند.
با ارائهی ارزش و پاداش به مشتریان اولیه، آنها را تشویق به انتشار و تبلیغ محصولات و خدمات خود از طریق ارجاعات و توصیفات کنید. همچنین میتوانید از طریق رسانههای اجتماعی، وبلاگنویسی و سایر پلتفرمهای آنلاین با مخاطبان هدف ارتباط برقرار کرده و اعتبار خود را در صنعت افزایش دهید.
صرفه جویی و تدبیر در امور
بوت استرپینگ به کارآفرینانی نیاز دارد که صرفهجویی و تدبیر را در تمام جنبههای عملیات تجاری خود پیادهسازی کنند. برای این کار بهجای روشهای قدیمی و سنتی از جایگزینهای مقرونبهصرفه و جدید استفاده کنید. به عنوان مثال میتوان از نرمافزارهای رایگان یا منبع باز و فضاهای کار مشترک استفاده کرد. همچنین فراهمکردن امکان دورکاری برای کارکنان، سبب صرفهجویی در هزینه و زمان میشود.
بنابراین ارزش زمان و منابع خود را با تمرکز بر روی فعالیتهای تاثیرگذار که منجر به ایجاد نتایج بهتر و صرفهجویی در زمان میشود، به حداکثر برسانید.
استفاده از شبکه های شخصی و رسانه های اجتماعی
صاحبان استارتاپ در فاز بوت استرپ میتوانند از شبکههای شخصی و رسانههای اجتماعی خود برای بدست آوردن مشتریان، شرکا و حامیان مالی استفاده کنند. برای مثال تماس با دوستان و خانواده برای پشتیبانی و حمایت پیشنهاد میشود. همچنین تبلیغات در شبکههای اجتماعی مختلف و شرکت در رویدادهای مرتبط با صنعت برای ایجاد روابط با مشتریان و شرکای بالقوه بسیار مفید هستند.
تلاش برای درآمدزایی سریع
صاحبان بیزنس میتوانند با تمرکز بر درآمدزایی زودهنگام، سود حاصل را مجددا در کسب و کار خود سرمایهگذاری کرده و رشد و توسعهی آن را از لحاظ مالی تضمین کنند. ارائهی خدمات ویژه به خریداران وفادار و فروش محصولات از طریق شبکههای اجتماعی و بازارهای آنلاین به کسب درآمد سریع کمک میکند.
استفاده از تکنیک های متقاعدسازی مشتری
بسیاری از روشهای بازاریابی بدون صرف هزینههای سنگین، سبب جذب مشتری و افزایش فروش میشوند. راه اندازی استارتاپ با بودجه محدود نیز نیازمند استراتژیهای بازاریابی کم هزینه است. یکی از بهترین راهها استفاده از تکنیکهای متقاعدسازی مشتری است. برای این کار بهتر است که تیم فروش و بازاریابی خود را نسبت به شیوههای متقاعدکردن مشتریان و هدایت آنها به سمت خرید آگاه کنید.
برای آگاهی از این روشها، مطالعهی مقالهی ۲۰ تکنیک متقاعدسازی مشتری که هر فروشنده حرفه ای باید از آن استفاده کند را به شما پیشنهاد میکنیم.
انعطاف پذیری و سازگاری با تغییرات
به عنوان صاحب یک بیزینس باید خود را با تغییرات بازار، نیاز خریداران، بازخورد مشتریان و چشمانداز رقابتی صنعت وفق دهید. درنتیجه باید با توجه به این شرایط، مدل کسب و کار خود را تغییر داده و خودتان را برای تغییرات و بکارگیری استراتژیهای جدید آماده کنید.
استفاده از راهنمایی افراد باتجربه و خبره
استفاده از آموختههای افراد باتجربه در صنعت یا حوزهی کاری به پیشرفت و موفقیت شما کمک میکند. بهرهگیری از تجربیات افراد قدیمی و ماهر از اشتباهات پرهزینه جلوگیری میکند و یک بینش کلی از صنعت، نیاز مشتریان و بازار هدف به شما میدهد.
سنجش و آزمایش ایدهها قبل از سرمایه گذاری
استفاده از روش MVP برای تولید حداقل محصول قابل پذیرش و آزمایش آن با پذیرندگان اولیه، از اتلاف هزینه و زمان جلوگیری میکند. در این روش نسخهای آزمایشی از محصول طراحی میشود و سپس بازخورد و نظرات مشتریان نسبت به آن مورد سنجش قرار میگیرد. در نهایت اگر عملکرد محصول و استقبال از آن انتظارات را برآورده نکند، از تولید و توسعهی آن در مراحل بعدی جلوگیری میشود. این روش برای سنجیدن نظرات مردم قبل از تولید انبوه بسیار مناسب است.
چه چالش هایی هنگام راه اندازی استارتاپ با بودجه محدود وجود دارد؟
راه اندازی استارتاپ با بودجه محدود، چالشهای مخصوص به خود را دارد که در ادامه چند یک از آنها را بیان میکنیم.
منابع مالی محدود
منابع محدود مالی سبب محدودیتهای زیاد و عدم امکان ریسک کردن در بسیاری از شرایط میشود. شما مجبور هستید تا هنگام جذب مشتریان دائم، بدستآوردن سرمایهگذار و کسب درآمد کافی از کسب و کار، فرآیند تولید و ارائهی کالا و خدمات خود را محدود کنید.
رشد آهسته
هنگامی که شما برای تولید و توسعهی محصولات، خدمات و ابزارهای کاری خود، سرمایه محدودی دارید، باید بسیار محافظه کار و محتاطتر عمل کنید. به همین دلیل امکان رشد سریع و ایجاد سود زیاد در بازهی زمانی کوتاه وجود ندارد. بنابراین نیازمند صرف حوصله و زمان بیشتر برای رسیدن به نتایج دلخواه هستید.
عدم امکان استفاده از استراتژیهای پولی و موثر
بسیاری از روشها و استراتژیهای بازاریابی موثر و کارآمد نیازمند بودجه و سرمایهگذاری زیاد هستند. برای مثال تبلیغات گوگل با این که نسبتا پرهزینه هستند اما کارآیی و نتایج بسیار عالی و سریعی دارند. اما در راه اندازی استارتاپ با بودجه محدود، بکارگیری این روشهای مارکتینگ تقریبا غیرممکن میشود. بنابراین طبیعی است که تا قبل از پا گرفتن کامل بیزنس و ایجاد درآمد بالا، احتمال عقب ماندن از سایر رقبای تجاری وجود دارد.
آیا راه اندازی استارتاپ با بودجه محدود کار درستی است؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بله، راه اندازی استارتاپ با بودجه محدود درست است؛ اگرچه کار سخت و دشواری به نظر میرسد اما با تلاش، همدلی، صرف حوصله و زمان قابل انجام است. تعدادی از استراتژیهای بوت استرپ و رشد کسب و کار با سرمایه محدود را در این مقاله بیان کردیم. با بکارگیری آنها و صرفهجویی در هزینهها میتوانید استارتاپ خود را راهاندازی و گسترش دهید و درنهایت باعث ایجاد شغل برای تعداد دیگری از افراد جویای کار شوید.
همچنین خوشبختانه پلتفرمهای تامین مالی جمعی در ایران طی سالهای اخیر به وجود آمدند. این پلتفرمها سرمایه لازم برای راهاندازی کسب و کارها، استارتاپها، پروژهها و… را تامین کرده و در ازای آن سهام، پاداش، سود نقدی و… دریافت میکنند.