نقش بلاک چین در تحول کسب و کارها چیست؟ در عصر و دنیای تکنولوژی امروز، امکان ندارد که تا به حال از فناوری بلاک چین، چیزی نشنیده باشید. زیرا حداقل برای یک بار هم که شده درباره نحوه انتقال رمز ارزها و بستری که روی آنها قرار دارند، تحقیق کردهاید! موفقیت بلاک چین در ایجاد و مدیریت رمز ارزها مانند بیت کوین به دلیل ویژگیهای منحصربهفردی مانند امنیت، ذخیرهسازی ایمن، عدم حضور شخص سوم برای ذخیرهسازی دادهها و انتقال و… است. در نتیجه این فناوری پیش از آنکه به دنیای کسب و کار، صنایع و سازمانها قدم بگذارد به انقلابی در پول منجر شده است. اگر میخواهید بدانید نقش بلاک چین در تحول کسب و کارها چیست، با ما تا انتهای این مطلب همراه بمانید.
مقدمهای کوتاه بر فناوری بلاک چین
در سال 2009 با آغاز بیت کوین، فناوری بلاک چین به وجود آمد. بلاک چین، بلوکهای بهم پیوستهای است که تراکنشهای مالی دیجیتال را در خود ذخیره میکند و میتوان آن را به یک دفتر دیجیتال تشبیه کرد. این دفتر غیرقابل تغییر و شفاف است؛ ازاینرو، موجب اعتماد و اطمینان شرکتکنندگان میشود و نیاز به واسطهها را از بین میبرد. اما کاربرد بلاک چین در کسب و کارها فراتر از ثبت تراکنشهای مالی است. در واقع با بلاک چین، دیگر نیازی به یک واسطه برای نظارت بر تراکنشها نیست و این پتانسیل را دارد که خود به تنهایی یک فناوری B2C و B2B باشد.
فناوری بلاک چین و تحول در کسب و کارها
12 تا از پتانسیلهای برتر فناوری بلاک چین برای تحول در کسب و کارها عبارتند از:
۱- ثبت و ذخیره دادههای دیجیتال
با حرکت پیشتاز کسب و کارها به سمت پلتفرمهای آنلاین، نیاز به ذخیرهسازی و مدیریت امن دادهها اهمیت بیشتری پیدا میکند. بلاک چین یک دفتر امن، و مهر و موم شده است که از اطلاعات حساسی که روی آن ذخیره شود، محافظت میکند. اطلاعات روی بلاک چین برای همه قابل مشاهده نیست و به دلیل ساختار غیرمتمرکز و روشهای رمزنگاری که روی آن اعمال شده است، دستکاری غیر مجاز روی آن، امکان ندارد.
۲- شتابدهنده فرآیندهای کسب و کار
زمانیکه پا یه عرصه کسبوکارهای دیجیتال میگذارید، سرعت یکی از پارامترهایی است که بیزینس شخصی شما را از دیگر رقبا متمایز میکند. ذخیرهسازی دادهها و انتقال آنها روی بلاک چین علاوهبر امنیت و ایجاد قابلیت اعتماد، بسیار سریع است و سرعت روند انجام کارهایی که به دادهها وابسته است را بالا میبرد.
۳- بلاک چین پرچمدار برنامههای وب 0.3
تکامل اینترنت به سمت یک مدل غیر متمرکز، معروف به وب 3.0 است که بر کنترل کاربر و حفظ حریم خصوصی دادهها تاکید دارد. فناوری بلاک چین با توجه به ویژگیهایی که دارد، به آن لقب ستون فقرات برنامههای وب 3.0 را نسبت دادهاند. این برنامه به کاربران این امکان را میدهد که کالکیت دادههای خود را حفظ کنند و با سیستم عاملهای آنلاین تعاملی مستقل انجام دهند.
۴- مدیریت زنجیره تامین
در یک اقتصاد جهانی، شفافیت زنجیره تامین و قابلیت ردیابی؛ پارامترهای ضروری برای تضمین کیفیت و انطباق محصول هستند. فناوری بلاک چین را اگر یک دفتر کل غیر متمرکز در نظر بگیریم، بهطور شفاف حرکت کالاها را در سراسر زنجیره تامین (از تهیه مواد خام و تولید تا توزیع و فروش محصول نهایی) ردیابی میکند. این مورد، کمک میکند که هر تراکنش را بهراحتی و سریع با هزینه نهایی در بلاک چین وارد کنند. کاهش جعل و افزایش اعتماد در بین ذینفعان را بههمراه دارد. همچنین به مشتریان این اجازه را میدهد که منشا یک محصول را در کل زنجیره تامین ردیابی کنند.
۵- بازطراحی زیرساختها با بلاک چین
با هر تحولی که در دنیای کسب و کار اتفاق میافتد باید زیر ساختهای ارتباطی را بازسازی کرد. در حال حاضر اکثر بیزینسها فرآیندهای کسب و کار خود اعم از اتصال دستگاهها به یکدیگر را با اینترنت اشیا انجام میدهند. این نوع ارتباط تولید صنعتی را ساده میکند و خدمات مبتنی بر امکان دسترسی به دادهها، اطلاعات و برنامهها را فراهم میکند. در نتیجه، این توسعه دیجیتال در هر کسب و کاری نیاز به بازطراحی زیر ساختها با پلتفرم بلاک چین دارد. زیرا تنها با این نوع فناوری است که میتواند بهطور شفاف و ایمن حجم عظیمی از دادهها را مدیریت کند.
۶- بستری برای قراردادهای هوشمند
تنظیم قراردادهای هوشمند نیازمند یک سیستم فناوری اطلاعات مرکزی است که امنیت دادهها تضمین کند. تنها فناوری بلاک چین است که این امکان را بهخوبی برای کسب و کارها فراهم میکند. با ثبت قراردادهای هوشمند روی بلاک چین نه تنها اطلاعات را میتوان بهصورت ایمن ذخیره کرد بلکه میتوان بهطور خودکار اطلاعات را به روشی قابل اعتماد تغییر داد. قراردادهای هوشمند روی بلاک چین ضد دستکاری و شفاف هستند و میتوانند فرآیندهای کسب و کار را در آیندهای نزدیک متحول کنند.
۷- سرعت و تسهیل در نقل و انتقال وجه بین بانکی
چالشهای مربوط به ناکارآمدی و عدم شفافیت در معاملات برون مرزی گریبانگیر سیستمهای بانکداری سنتی است. بلاک چین، انتقالهای وجه بین بانکی را سرعت میبخشد و سبب عدم نیاز حضور در بانک به صورت فیزیکی میشود. کاهش هزینهها و خطرات از نتیجه انتقال وجه از طریق بلاک چین است.
۸- رای گیری با بلاک چین در کسب و کار
سیستمهای رای گیری که بر بستر بلاک چین انجام میشوند امن و شفاف هستند و فرآیندهای انتخاباتی را تسهیل میبخشد. آرا از طریق این فناوری پر یک دفر کل غیر قابل دستکاری و ایمن ثبت میشوند و عدم امکان تقلب و دستکاری را تضمین میکند.
۹- ثبت عملکردهای مالی با امنیت بالا
از بلاک چین میتوان به عنوان فناوری دفتر کل توزیع شده (نوعی دفتر حساب پراکنده مجازی) استفاده کرد. ثبت انواع عملکردهای مالی ازجمله، تامین مالی، فرایندهای پرداخت و تراکنشهای داخلی را میتوان به سادگی روی بلاک چین ذخیره و حفظ کرد. امنیت و دقت تنها پارامتر مثبت در ثبت عملکردهای مالی نیست بلکه این مورد به مدیریت داراییهای دیجیتال در زمان واقعی کمک میکند.
۱۰- توکن سازی داراییها برای سرمایه گذاری
بلاک چین دارای قابلیت داراییها، مانند املاک، آثار هنری و حقوق مالکیت معنوی را امکانپذیر را امکانپذیر میکند. با توکن سازی دیجیتال داراییها در بستر بلاک چین، نقدینگی افزایش مییابد و سرمایهگذاری برای مشتریان روی سهامهای شرکت آسانتر میشود. همچنین موجب کسب درآمد موثرتر نیز میشود.
۱۱- بلاک چین مهمترین عامل موفقیت در کسب و کار
برای بسیاری از شرکتها بهویژه شرکتهای کوچک، بلاک چین رویایی دور به نظر میرسد. زیرا زمانیکه صحبت از فناوری بلاک چین و اثر آن روی کسب و کار میشود؛ اغلب فکر میکنند که تنها شرکتهای بزرگ و صنایع ویژه میتوانند از بلاک چین استفاده کنند. درحالیکه در آینده نزدیک کسب و کارهای B2B هستند که با استفاده از این فناوری در کسب و کار خود میتوانند از رقبای خود پیشی بگیرند.
۱۲- صرفهجویی در هزینههای جاری یک کسب و کار
استفاده از بلاک چین برای کسب و کارها به دلیل صرفهجویی در هزینهها، مفید است. کسب و کارهایی که از این فناوری استفاده میکنند در واقع در هزینههای پردازش، ذخیرهسازی و مدیریت داده صرفهجویی میکنند.
نقش بلاک چین در کسب و کار در آیندهای نزدیک
خارج از بحث امنیت و شفافیت در تراکنشها، جذابترین ویژگی فناوری بلاک چین، تراکنشهایی است که میتوان بدون دخالت شخص سوم انجام داد. همچنین عدم کاهش سرعت در بلاک چین با وجود چالشهایی که دارد؛ نشان از سرعت بالاتر و تکامل آن در آینده میدهد. در آیندهای نزدیک به طور ویژهتر از فناوری بلاک چین در مشاغل استفاده میشود:
- مدیریت هویت: سازمانهای میتوانند از بلاک چین برای ردیابی هویت و تعاملات کاربران استفاده کنند.
- مدیریت سوابق: بهترین مسیر برای ذخیره و مدیریت موثر سوابق سازمانها، بلاک چین است.
- حل تعارض: این فناوری به حل و فصل اختلافات سریعتر و موثرتر کمک میکند.
- مبارزه با فساد: ویژگی امنیت بالا بلاک چین، اعتبار یک سازمان را افزایش میدهد زیرا میتواند از وقوع فساد جلوگیری کند.